Erre több módszer is van, minden szoftverben másképp.
Inkább az a kérdés, hogy mit használsz képszerkesztésre? Ha ez megvan, tudunk segíteni. :)
Szeretném megkérdezni, hogy a vignettázást milyen progiben lehet megcsinálni? És hogy?
Köszönöm előre is!
Köszönöm Deadness! Megnéztem a beálítást, sima sRGB-n volt, most már adobe-n. Próbálom majd tanácsaid alapján alakítani képeimet. LighRoom-ot egyébként a beépített effektek miatt használok, azokat átnézegetve jó alapokat találok, és azokat módosítom, alakítgatom.
Üdv
Pestis, a fényképezőgépedet be lehet állítani, hogy Adobe RGB-ben rögzítse a képeket. Nézd meg, így van-e beállítva, mert simán lehet, hogy a PS átalakítja sima monitoros RGB-re.
Az "edit -> color settings" menüben nézd meg, hogy a "color management policies" rész alatt RGB esetén nincs-e beállítva, hogy "convert to working RGB".
(Egyébként az Adobe RGB egy sokkal szebb, gazdagabb színprofil, mint a monitorok által használt sRGB, előhívásnál látszik igazán a különbség, de azért monitoron is)
Persze ez tárgytalan, hogy ha sima RGB-ben fotózol. A fent említett menüt, ezesetben is nézd meg, mert a helyes beállítás az a "preserve embedded profiles", vagyis a képbe beágyazott színprofil megtartása.
Mivel a sávosodás nem valószínű, hogy minőségbeli probléma, a beállításaidat tekintve én csak a színskálával kapcsolatos hibára tudok gondolni. Akkor fordul a sávosodás elő látványosan, hogy ha kevesebb színt használ a kép, mint 8 bit/csatorna.
Az már megint külön téma, hogy én nem látok zavaró mértékű sávosodást, főleg az említett képen, én a "Lucky" c. képeden látom, az viszont lehet, hogy a nagy mértékű utómunka miatt van.
Az előre beállított kreatív kép effekteken kívül nem is tudom mire használja bárki is a lightroom-ot, aki mellette PS-t is használ. A photoshop-nál lényegesen butább szoftver, a PS mindent tud, amit a lightroom is, csak ott nincsenek ilyen beépített effektek, hanem neked kell őket kikeverni (ami egyébként kifejezetten jót tesz a kreativitásnak). A lightroom alapvetően olyanoknak van kitalálva, akik nem akarnak pepecselni a PS-sel (+ persze azoknak, akik kizárólag tiszta szoftvereket használnak, és nincs párszáz ezer ft-juk egy eredeti PS-re...).
Én azt javaslom, hogy amennyiben módodban áll, ne használd mind a két szoftvert, de ha nagyon kell, akkor a PS-ben feldolgozott RAW képet ne JPG-ként mentsd el, hanem PSD-ben, mert az veszteségmentes. A jpg, bármilyen jó minőségben is mented el, már tömörített fájl, és információveszteséggel jár.
A PSD-t megnyitva a lightroom-ban tuti nem lesz minőségbeli probléma, és a lightroom exportot is inkább PSD-de állítsd. Majd újra megnyitod a feldolgozott képet a PS-sel, és ott már mentheted jpg-be, miután átméretezted a kellő méretre.
A másik, amire még figyelj oda, az az átméretezésnél (image -> image size), ha kicsinyítesz, akkor a legalsó legördíthető menüből a "bicubic sharper (best for reduction)" lehetőséget válaszd, mert ez a fajta átméretezés veszít legkevésbé az élességéből a képnek. (igen, az átméretezés is komoly gondokat okozhat). Majd JPG-be mentésnél a "baseline optimized" lehetőséget válaszd.
Nekem ennyi ötletem van, remélem hasznos lesz.
Adope photoshop CS5 (64 bit)
LightRoom 3.3 (64 bit)
Tuti, hogy RAW-JPEG konverziónál rontok el valami, valahol.
Köszi!
Üdv
Pestis!
Látom. :-( Még a verzió számokat írd meg és megpróbálom reprodukálni, majd átnézem fájlokat lépésenként.
Üdv: Gecsa
Most nézegettem, és úgy veszem észre, hogy a miután a RAW filet-t nyitom meg Jpeg-ként akkor romlik a minőség, de nem értem miért...
Szia Gecsa!
Az utómunka folyamata nálam:
Raw megnyitás Ps-ban, beállítom amiket kell. Színegyensúly, hőmérséklet, élesség, részletesség, kontraszt, stb... Majd raw mwgnyitása jpeg-ként ugyancsak Ps-ban, vágás, átméretezés, és mentés.
Ezután lightRoom-ban még megnézem mit tudok vele kezdeni, ott is mentem Quality 100-on, és sRGB Color Space.
a sávosodást mostani utolsó képemnél is észrevettem a "Vér és Acél"
Köszi
Üdv
Kedves Pestis!
Talán meglepő, hogy pont én ajánlom fel a segítségemet, amikor tucatszám vannak nálam sokkal jobb fotósok az oldalon, de jobb informatikus ...
Szóval, ha megírod, hogy mivel végzed az utómunkákat és küldesz egy "elsávosodott" képet, akkor szívesen utána nézek a dolgoknak.
Üdv: Gecsa
Köszi. Amim van az PS-CS5.