Hülyeséget írtam. 3 expo 2-es közökkel, de tökmindegy végülis...
Help Me!
Szüleimnél vagyok, és próbáltam az erkélyről HDR-hez csinálni 3 expós képet. BKT gombal beállítottam, hogy 3 expo legyen -3 közökkel, de a kész képek ugyanúgy néznek ki a kijelzőn...
Nem látszik rajtuk az alul és felül expo. Ez most a Raw miatt van, vagy mi a csöcs? Tavaly csináltam ugyanígy és akkor látszottak a különbségek...
Nem értem mi lehet...
a workshopok nagyon dragak, itt legalabb is nagyon dragak, egy portre 200 eurotol felfele, egy akt fotozas, az ugy 300-400, es erdekes, tajkep fotozas, 150-200 euro:), az elozoket megertem, sminket, frizura, kellekek, ruhak, stb, de a termeszet fotozas miert olyan draga?a fotos talalkozok azok jo dolgok, kialakul egy kapcsolat, egy viszony a felhasznalok kozott, es termeszetesen sokat lehet tanulni, a fotos tabor az szinten jo dolog, de csalados szemelyeknel nem hiszem h barmelyik fel jo szemmel nezne ha az egyik masik elmenne 10 napra fotos taborba, persze ha nem egyforma mind2nek az erdeklodese, latsd itt fotos mind 2:)
+ lelehet majd fikázni amit most mondok, de ha lesz megint fotózokos találkozó, érdemes eljönni, mert innen is vannak olyan emberek akitől lehet mit tanulni... és nem kerrül semmi plussz költségbe csak utazás, ásványvíz, szendvics... akármi... (merthogy az előző alkalommal senki nem élt szinte a lehetőséggel)
Bodykrisz hozzászólása után gondoltam, hogy nem teljesen voltam egyértelmû. Akinek van rá anyagi kerete, ideje, annak sem felesleges. Én magamból indultam ki, hogy anno nem lett volna rá pénzem, de anélkül is sokat lehet (és szerintem újat mindig lehet és kell is) tanulni.
Összefoglalva, ha megteheti az ember nyugodt szívvel (na meg persze pénztárcával és idôvel), akkor tényleg hasznos lehet, de szerény véleményem szerint tanfolyamra spórolni nem érdemes, akkor inkább a felszerelés bôvítésére hasznos fordítani a pénzt. Egy fotókör / fotótábor / workshop (és sok-sok gyakorlás) legalább olyan hatékonysággal célravezetô lehet, - hangsúlyozom - szerintem. :)
Krampusszal egyetértek, én is elvégeztem egy alap képzést amellett, hogy sokat tanultam, jó volt a hangulat természetesen én is bújtam a könyveket mellette, de jó volt tudni, hogy egy profi fotóstól tanulok és bármikor segíteni tud, én is ajánlom az alap képzést. Nekem megérte!
Egyetértek a tanfolyam feleslegességével, viszont workshopokon érdemes lehet részt venni (mondjuk ezek sem feltétlenül olcsó mulatségok, de lehet olcsón is jót találni), mi is tartottunk kezdôknek ilyen jellegû alkalmakat, nagyon jó hangulatban teltek és megosztani egymás tapasztalatait többet ér bármilyen oktatással - szerntem.
Amit viszont nagyon tudok ajánlani, az youtube-on PhotoGavin videói, bár valamennyi angol tdás nem árt hozzá, de anélkül is érthetô, fôleg PS tippekben és fényformálásban nagyon nagy segítség lehet.
nem tudom Magyarorszagon milyenek az ilyen jellegu tovabb kepzo kurzusok, itt romaniaban szart sem ernek, en is megcsinaltam egy 2 eves iskolat de a vizsga dolgozat irasanal raboktek h mit honnan masolj ki, nah..errol ennyit...alapveto dolgokat meglehet tanulni oktato videokbol, kell kerdezoskodni, hogy mit miert, es hogyan, de amit igazan ajanlani tudok, vegyel egy belepo szintu olcso, masodkezes tukros gepet, alap obival, es nyird ki, adj neki amig be nem fosik, keszits kepeket, minel tobbet, mindenrol ami csak eled esik az uton, az erdobe, bent, kint, fent lent, fotozz sokat, miutan meg van egy keped, ami tetszik es ugy veled h rendben van tehnikailag is, nem kell tokeletesnek lenni, toltsd fel es vard a reakciokat, ne menyj sose facebook lajkok utan, mert azok nem valosagosak. en ugy szoktam pl. h mikor meg vagyok egy keppel, nem toltom fel azonnal, varok vele egy ket napot, vissza vissza terek hozza, meg meg nezem, es mindig talalok benne hibat, valami javitani valot..es meg valami, a fotokat ne torold ki a gepedbol, amik meg vannak csinalva, nyers allapotjukban, raktarozd el, majd kesobb vagy elo veszed, vagy atnezed es latni fogod a hibakat:)
nem tudom a többiek hogy vannak vele, én egy picit lehet, hogy érintettebb vagyok a kérdésben.
Anno csináltam az AWPestnél egy alapozó kurzust (ebből lett a Fotosaropknál a triplex tanfolyam) a hangulat nagyon jó, tanulni is tanultam sokmindent, persze mellette bújtam a könyveket (Natgeo Tippek Trükkök sorozat első (legvastagabb) kötete erősen ajánlott)
Később csináltam egy OKJ képzést is, lett egy alkalmazott fotográfus szakmám. Nos a jelenlegi képzést - iskolától függetlenül - senkinek nem ajánlanám, fájdalmasan rossz a követleményrendszer, ez valamennyire predesztinálja az oktatást (tisztelet a kivételnek). Emellett hosszú, drága és nem igazán gyakorlatias. Ha nem akarsz vállalkozást indítani, nem akarsz fotózásról számlát adni, akkor szerintem a jelen körülmények között nem kimondottan érdemes.
Alapozó tanfolyamot a jó társaság, a kölcsönös tanulás élménye és a fotós "közeggel" ismerkedés miatt ajánlanám, utána már könnyebb egy Kelby könyvet megemészteni.
Köszönöm a tanulással kapcsolatos tanácsokat. Tényleg sok könyv és tanfolyam létezik. Teljesen kezdőkénz nehéz eligazodni. Így könyebben átlátom, hogy megírtátok a saját tapasztalatotokat.