A látószögekhez: http://www.sweeting.org/mark/lenses/nikon.php
A sportfotózáshoz: részvétem, jó területet választottál. Sajnos ez a leginkább technikai sport része a fotózásnak. Itt kell a tele és kell a fényerő is. Természetesen nem csak ágyúkkal lehet jó sportfotót csinálni, csak azokkal könnyebb. A mostani vázak már jól bírják a magasabb ISO értékeket, ezért ha gyors mozgásokat akarsz fagyasztani, szerencsére van már eszköz a millás obik mellett is. A perspektíva esetében egy kicsit problémásabb a dolog - ha le akarod választani a háttérről a témát, kis mélységélesség kell, ám mivel a témád jellemzően távol van, kell a tág rekesz.
A zoom indulónak rendkívül kényelmes, erősen ajánlott kategória, az 55-200-nál jobbal valószínűleg nem is indulhatsz, később érdemes használt fixek környékén nézelődni (használt Sigma 300/2.8 már nagyon korrekt áron megy a piacon), de ez még odébb van.
A 18-55-el is lehet érdekes képeket csinálni, de emlékeim szerint amiket láttam mind fix helyen lévő géppel és távkioldóval készült kanyarban.
A 18-55-ös objektív sajnos már 5-10 m-nél is kevésnek bizonyulhat időnként. A 18mm az már elég nagy látószög, 14mm alatt pl. már ultra nagy látószögnek minősül, az 55mm pedig nagyon kicsi közelítés még mindig ahhoz, hogy egy kb. 10 méterre látható motorról jó képet csinálj (szerintem).
Az lenne a legjobb, ha lenne a közeledben valaki, akinek van ilyen objektívje és ki tudnád próbálni élesben.
Az 55-200 azért jobb választás, mert azzal nem kell annyit helyezkedned sem, a 200mm az már teljes "tele" állás, az már komoly közelítésre képes és így a távolabb lévő dolgokat is tudod fotózni úgy, hogy úgy tűnjön, közel voltál :) Ennek a hátránya ugye az, hogy kisebb helyiségben 2-nél több ember már lehet nem fér bele a látószögbe, akármilyen hátra is mész, illetve olyan helyen tájképeket nem tudsz vele csinálni, ahol nincs óriási tered.
Szóval nehéz döntés, azt aláírom, mert a nagylátószög meg jó ha van, általánosabb célokra (tájképezésre - én a jobb tájképeimet mindet 18mm-en lőttem).
A nikon rendszeresen csinál olyan szetteket, ahol a 18-55-ös mellé adnak egy 55-200-ast is, nem sokkal több pénzért, mint ha csak egy obi lenne a szetthez. Szerintem próbálj meg egy ilyenre vadászni.
Köszönöm a részletes felvilágosítást Deadness! A későbbiekben természetesen tervezem jobb obi vásárlását. Ezt csak olyan bevezetőnek szánom, amíg ismerkedek - a nekem még egyelőre új - tükrös gép tulajdonságaival, és célszerűnek látom ezzel megvásárolni a gépet. Javítsatok ki ha jobb lenne egy 55-200-as, mint egyetlen objektív.
Szinte semmit nem tudok még ezekről a dolgokról, hogy mikor milyet és miért érdemes használni. Majd időközben szépen rájövök mindenre... Meg persze olvasgatok is.
Egyébként a távolság nem sok az ilyen versenyeknél, általában 5-10 méter, a fényviszonyok viszont nem túl jók, mivel gyakran fák között és erdőkben alakítják ki a szekciókat.
Gábor, tényleg nem szeretnélek elkeseríteni, de igazán jó sportfotókhoz tényleg kell egy nagyon jó obi. :( Egy jó nagy fényerejű tele (legalább 2.8, mert gondolom lesznek fedett rendezvények is, ott meg aztán nincs túl sok fény), ami legalább 300mm, mert a pályán nem lehetsz fenn. Ezek az obik meg kb. 300 ezer ft-nál kezdődnek sajnos.
Több helyen is olvastam/hallottam, hogy a sportfotózás a legdrágább fotózási ág, persze professzionális területen főleg.
Egy 55-200-as Nikkor VR-rel megpróbálkozhatsz (egy ilyet adtam el nemrég :) ), azt viszonylag olcsón lehet kapni. Nem mondanám különösen jó obinak, de pl. azzal nagyon jól lehet a természetben is fotózgatni már, kisebb állatokat, virágokat (nagyon durván mossa a hátteret - mondjuk nem olyan szépen, de ez már más kérdés, valahol ízlés dolga is) viszonylag messziről is tudsz fotózni, ez főleg lepkéknél, kacsafarkú szendereknél nem árt ugye.
Egy ilyet 50-60 ezer ft között kapsz meg, használtan viszont 30-40 között rákaphatsz egyre, obit meg simán lehet használtat venni, inkább vázat nem vennék használtan, ott lehetnek gubancok, míg az obinál azonnal kiderül.
18-55-tel tényleg esélytelen motorsportot fotózni.
Szerintem kelleni fog hozzá egy tele obi.. A 18-55ös obi nem lát el olyan sokáig... Bár nem tudom mennyire mersz közel menni... :D
Ági: Megnyugtattál! :-) Ezért húzok én is az új felé. Csak van akinek más a véleménye. Jövő héten töltöm a tesztképeket! Legalábbis remélem... :-)
Krampusz: Legfőképp motorsportot. Öcsém triálozik, és a mostani gépemmel soha nem olyanok a fotók amilyeket szeretnék. :-)
Zoéééééé :D hehehe :D
A p....csába de kész vagyok:D
Sziasztok!Ti milyen képszerkesztőt szoktatok általában használni?