Help me Help me !!!!
Eddig a manuális Praktika, Helios és a Jupiter obijaimhoz Af Chip nélküli adaptert használtam, most vettem egy AF Chip es adaptert az M42-es ekhez de nem enged fényképezni , a köveztkezőt írja ki: ER01 " tisztíttsa meg az objektív érintkezőit"... nos ezek tiszták... Ötlet ??? Esetleg én bénázok valamivel ??? (vagy csak valamilyen beállítás ?? )Az egy dolog, hogy nem csipog, de fotót sem enged készíteni :-( Segítsetek, akinek van valamilyen ötlete, köszi előre is :-)
Ez a típus engem isérdekelne :D
Helló!Egy tapasztalt fotóst kérdeznék meg. Mi a véleménye a Samsung ST66 digitális fényképező gépről?Igazából még a tojáshély mg a fnekemen van a fotózás terén.De nagyon érdekel a dolog megragadot és szeretném komoylabban foglalkozni vele.Az adot fényképezőgépemet kidobjam vagy egyenlőre tartsam meg.Elfogadok kommentek is a képeimre.(akár milyet).sajnos csak ennyit tudtam még feltöteni és még elbirálásra is várnak.Előre is kösszi a segitséget kritikákat!
Nem olyat kaptam :(
Dékán István és Sümegi András, Digitális fényképezés az alapoktól a szakmai ismeretekig
Akárhogy is ezt azért elolvasom, gondolom ártani nem árt majd. :)
De ennek a Scott Kelbynek utána nézek majd.
szerintem scott kelby-t fogsz kapni... ^_^
Minden világos. :-)
Lehet, csak félre írtad, de nem villanykörte, hanem villanJ körte :) (szett)
Erről van szó:
http://mikrosat.hu/vakuszettek/hobby-vakuszettek/villanj-k--rte-szett-1366.html
Köszönöm szépen a választ, mindenképpen ki fogom próbálni a villanykörtés megoldást. Kisérletező kedvben nem szűkölködöm, úgyhogy remélem lesz erdmény. :-)
Igértek nekem egy fényképezésről szóló könyvet, ha minden igaz ma megkapom. Majd megirom a cimet és a szerzőt, mert kivácsi vagyok a véleményedre
Mégegyszer köszönöm.
Az a helyzet, hogy a vakuk általában 5500k színhőmérsékletűek, magyarul általános napfénynek megfelelő a színük, így nem annyira a vaku típusa (illetve persze az is, de arra később térek ki), inkább a vaku fény iránya és formálása a fontos.
Az őszinte véleményem az, hogy beépített vakut semmilyen esetben sem szabad használni, mert lapos, csúnya fényt csinál.
A hasznos, jó eredményt hozó vakuzás alapvetően ott kezdődik, hogy a fényt indirekten, azaz a fényképezőgép helyzetétől eltérő szögből irányítjuk a témára. Ezt több féleképpen is meg lehet oldani:
- rendszervaku távkioldóval (kábeles vagy rádiós megoldás is van) + fényformáló
- stúdióvakukkal (olcsó alternatíva: villanj körte + fényformáló)
Ha van már valamilyen komolyabb vakud, akkor lehet elkezdeni gondolkodni a fény formálásán, ami szintén nagyon fontos. Vannak ernyők (áteresztő és fényvisszaverő), softbox, octabox, stripbox, stb.. -k, amik a fény lágyítására, megformálására használatosak, ezekkel lehet a vaku erős fényét szép egyenletes, kellemes hatásúvá varázsolni.
Ha annyira kezdő vagy, amennyire annak írod magad, és mégis nagyon érdekel a vakus fotózás, én azt mondanám, hogy elsőre egy villanj körte szettel kellene próbálkoznod, mert ez nagyon olcsó és ahhoz képest nagyon jó megoldás.
Szerintem az adapter nem kompatibilis / rossz!