Na az utóbbi amiről írsz, az a svenk. Az a helyzet, hogy ebben az esetben a stabilizátor nem tudja megkülönböztetni, hogy szándékos-e az instabilitás (a gép mozgása ugye), így lehet hogy elrontja a látványt. (erre azért nem vehetsz mérget, de hallottam már ilyet, szóval létező jelenség)
Vannak olyan újabb obik, amiken már ki-be kapcsolható a vízszintes stabilizálás, magyarul kifejezetten a svenkeléshez való módszer, van ugye VR on/off, és van Normal/Active kapcsoló is, itt a "normal" állás az, amikor minden irányban figyel a stabi, az active pedig csak a függőleges elmozdulásokra.
Tehát amin nem tudod állítani a stabilizálás irányát, az lehet, hogy inkább ront a helyzeten, mert éppen emiatt találták ki a csak függőleges stabit.
Igazából két fajta fotót készítek a jégen. Az egyik amikor próbálom minél élesebben fotózni a versenyzőt, a másik, amikor megpróbálom a mozgást érzékeltetni és egy forgást, vagy ugrást megpróbálok úgy fotózni, hogy a háttér éles legyen, míg a vesenyző bemozdult (fel is töltöttem egy ilyen próbálkozást). Az első esetben valóban próbálom csökkenteni a záridőt, amennyire a fényerő engedi, szóval ott tényleg nem érezhető a stabi hatása, de a második esetben lehet, hogy számít (nem tudom, mert még nem próbáltam kikapcsolt stabival ugye). :)
Casto a stabilizátor akkor kellhet, amikor minden kötél szakad és kénytelen vagy olyan alacsony záridővel fotózni, amit már kézzel nem feltétlenül tudnál kitartani.
A sportnál, ha nem tudatosan használod a bemozdulást (pl. svenk) akkor kell a gyors záridő, magyarul konkrétan a stabilizátor nem kell.
Stabival hogyan fotózol mozgást? Csak egyirányban korcsolyáznak?
Köszi Krampusz, sokat segítettél! Viszont már látom, hogy megint sikerült AF-t írnom az utolsó kommentemben stabilizátor helyett :) Szóval AF van az obiban, illetve az van a vázon is, tehát az nem gond. Ami kicsit aggaszt, az a stabilizátor hiánya. De jó öltet, amit írtál, mert a stabit is ki tudom kapcsolni a mostani obimon, szval egy edzést végig lövök enélkül és akkor sok minden ki fog derülni :) Már annyiszor rájöttem, hogy nem kell túlbonyolítani a dolgokat, de mindig és mindig újra szembesülök vele :) Szval köszönöm!
Én 1.3x szorzós géppel használtam 70-200-at hokin (emlékeim szerint műkorcsolya is ekkora jégen van) ott az egyik kapu mellől a másik kapuhoz átlőni a 200mm már egy kicsit kevés volt, nagyon meg kellett vágni a képeket. Ha nem hosszában lövöd át a pályát, hanem a harmadánál állsz, akkor viszont kényelmesen elég.
Nem tudom, hogy ezen végül van-e AF vagy nincs, vagy az használható-e Nikonhoz, de szerintem sportfotóra ne vegyél AF nélküli objektívet. Romantikus vállalás egy ilyen obi, de egészen biztos vagyok benne, hogy hamar elmenne a kedved az egésztől. Viszonylag egyszerű teszt: fogd a mostani obidat és kapcsold ki rajta az AF-et, fotózz valami mozgó tárgyat. Gyakorolj sokat, majd nézd meg (nagyban, monitoron) 20-ból hány kép lett éles. Gondolj bele, hogy "élesben", mondjuk egy ugrásnál épp nem sikerül a dolog (200mm f/2.8-nál azért már nem végtelen a DOF). Itt egy elvesztegetett pillanat szerintem luxus - ez nem modellfotó studióban amit ad absurdum ismételhetsz.
Ám ha ez a kockázat belefér, akkor sok gyakorlás és hajrá! Tudok olyan NFL fotósokat, akik anno huszonsok éve filmessel és manuállal kezdték, és most a DSLR videózásban ezt a tudást kamatoztatják.
Hát az én véleményem itt ki is merült , sok szerencsét a választáshoz ! :)
Illetve hogy az AF hiánya mennyire problémás annál a célnál, amire én szeretném használni
Skateguy, no problem, én minden véleménynek örülök. :) Jogos, nálad a pont, AF tényleg van benne, bár pont nem az számít jelen esetben :( Igen, a 2,8 tudom, hogy jó, mert a profi fotósok, akik ezeken a versenyeken fotóznak, szintén 2,8-as fixet használnak, szval a fényerő rendben van. Műkörcsolyát fotózok, szval a pálya méretéből és a versenyzők mozgásából adódóan megfelel ez a gyújtótávolság, legalábis nekem, világversenyeken persze akkora teléket használnak, mint a forma1-ben :) Az egyetlen kérdés, hogy az adott obi mennyire jó, mert úgy olvastam, hogy ez egy régebbi model és nem tudom, hogy milyen a használati tapasztalat vele kapcsolatban. :)
Bocsi, most látom a feltöltött képedet. Ha ilyen képeket szeretnél csinálni, akkor mindenképp jó a stabi!
És elnézést a félreértésért, a svenkkel kapcsolatos dolgokat ne is vedd figyelembe..
Én azt hittem, hogy ilyen képekről beszélünk:
http://fotozok.hu/index.php?lap=webgaleria.html&index&kat=818&kep=23429
http://fotozok.hu/index.php?lap=webgaleria.html&index&kat=14&kep=26855
A te példád sima (relatíve) hosszú záridős bemozdulásos kép.