Társalgó
1455 hozzászólás
2011-03-20 22:41:45 #233

Hello Deadness!

Köszönöm a hosszan kifejtett tanácsokat!

Őszintén bevallom, volt 1-2 rész ami számomra még "kínai" de a nagyját azért megértettem! :)

Nem tántorítottál el célomtól, de  kicsit azért beijedtem.

Ugyanis, fotózás terén mindenevő vagyok. Mindeféle témát szeretek megörökíteni, attól függően, hogy adott helyen / időben mire van lehetőség, vagy mit találok arra alkalmasnak.

Szóval makrótól a tájképekig jöhet minden.

Így most nem tudom mi tévő is legyek.

Van esetleg olyan tükrös gép + obi, ami aránylag megfelel mindenre, és árban is elviselhető?

Üdv

Pestis

1562 hozzászólás
2011-03-20 20:50:58 #232

Az én tanácsom az, hogy először is jól gondold végig, hogy mennyire komolyan szeretnél fotózni, ha úgy érzed ez lesz életed egyik meghatározó eleme, csak akkor vegyél drága gépet.

Konkrétan a D90 egy jó választás, de tényleg nem a váz a fontosabb. Vagyis forma-forma, mert pl. a d90-nel még ISO 1600-zal is egészen zajmentes képeket kell csinálni, ami szerintem az egyik legfontosabb dolog.. Az én gépem (d3000) már ISO 800-on kicsit zavaró zajszintet produkál.

A canon és a nikon közti különbséget ugyan azon kategóriás gépekben nem mondanám számottevőnek, én azt javaskom vegyél a kezedbe canont és nikont is, azonnal érezni fogod, hogy melyik a kényelmesebb, melyik áll jobban a kezedre. Ez az érzés fog dönteni szerintem. :)

A másik, hogy ugye ez DX formátum, nem full frame szenzoros gép, tehát ha olyan objektívet veszel, ami nem DX formátumra tervezett, akkor 1,5x-ös szorzóval kell minden esetben számolnod (pl. 50mm full frame esetén: 50mm, DX esetén: 75 mm)

A full frame szenzorok nagy előnye ugye, hogy a dx-nél nagyobb szenzorra érkezik a pixelszám, így a képminőség jobb. (hiába a nagy megapixel szám, ha a szenzor pici, össze kell zsúfolni a pixeleket) Viszont a FF drágább, viszont ott már a gépek burkolata is sokkal erősebb általában, strapabíróbbak, sajnos a DX formátumú gépeknél erre nem figyelnek annyira oda, általában műanyagból vannak (a d90 is tudtommal).

Ha nagyon komolyan gondolod, és pl. tájképfotós vagy, akkor fullframe. Minden profi tájképes ff-es géppel dolgozik,

Ha porté, street, szocio, általános témák, akkor jó a d90, viszont ne csodálkozz, hogy az általad leírt objektívnél szebb képeket csinál bármelyik régi orosz m42-es menetű obi (amit megfelelő adapterrel rátehetsz a gépedre), pár ezer ft-ért. A kitobjektívek sajnos nem az optikai minőségről híresek, persze így is jobb minőség, mint egy általános kompakt, de nem tökéletes.

Mondjuk lehet, hogy neked nem is kell ennyi információ, én meg ontom magamból a szöveget... :)

A lényeg, hogy a hobbifotózásnál komolyabb szint drága, mert látni fogod, hogy ezzel az obival nem fogsz tudni pl. egy sötét templomban kis isoval fotózni, mert gyenge a fényereje, ráadásul ahogy zoomolsz, úgy csökken a fényerő 3.5-től 5.6-ig. Nem tudsz majd makrózni sem.

Előbbihez nagy fényerejű obi, utóbbihoz makróobi (vagy makró közgyűrű, ami egy köztes megoldás), és stbstb., lehetne folytatni.

Remélem, hogy nem tántorítottalak el a célodtól, csak próbálok a saját tapasztalataimból kiindulva előre látni! :D

Ha kérdésed lenne, csak írj!

1455 hozzászólás
2011-03-20 11:36:47 #231

Igen, erre már lélekben felkészültem... :D

43 hozzászólás
2011-03-20 06:40:12 #230

Egy biztos! Ha elindulsz ezen az úton, kinyithatod a pénztárcád:). Csak úgy fog csorogni a nyálad az obikért :D

1455 hozzászólás
2011-03-19 19:38:46 #229

Kedves Gecsa!

Én is sok cikket olvastam, beszélgetéseket, vitákat hallgattam meg.

Olyat is hallottam régebben hogy ahol a Canon véget ér, ott kezdődik a Nikon.

Így jobban utána nézve talán ez azért túlzás, még ha lenne is benne valami igazság.

Valamiért mégis a Nikon lett számomra szimpatikus.

Köszönöm válaszod!

Várom a további véleményeket! :)

Üdv:

Pestis

68 hozzászólás
2011-03-19 17:32:45 #228

Kedves Pestis!

Kezdem én, mint az oldal doyen-je. 

Tapasztalatom szerint a fótós társadalom a géptípusokat illetően 5 részre osztható. Sok beszélgetésnek, vitának, voltam már szem -és fültanuja, de valódi egyetértést még nem tapasztaltam. Szóval:

1. Canon hínők,

2. Nikon hívők,

3. Olympos pártiak,

4. Mamiya fétisiszták,

5. Egyebek.  

Talán a felsorolás a csoportok nagyságát is tükrözi, de ebben nem vagyok biztos. 

Én a helyedben először eldönteném a 'párt-hovatartozásomat", s utána a típus kiválasztásában a márka szakértőitől kérnék tanácsot. 

Mivel magamat az egyéb csoportba sorolom, tehát Nikon ügyben, ha e márka mellett döntöttél, az oldalon nálam sokkal hivatottabbak vannak, akiknek a tanácsa segíteni fog neked.

Üdv: Gecsa

1455 hozzászólás
2011-03-19 15:18:23 #227

Jó 5let volt tényleg ez a társalgó!

Végre felteheteam a kérdést, amit még soha nem mertem! :)))

Szeretnék venni egy normális gépet, hogy ne mobillal próbálkozzak valami maradandót alkotni.

Ebben szeretném kikérni a tanácsotokat!

Olyat szeretnék vásárolni, ami hosszú ideig bevállik, nem kell lecserélnem, ha megtalálom magamban a tehetséget, és ha mégsem, akkor jó lesz családi fotókra... :))

Kinéztem egyet, és nem szeretnék hülyeséget csinálni, mert nem olcsó:

Nikon D90 + AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR objektív

Szerintetek?

A válaszokat előre is köszönöm!!!

1455 hozzászólás
2011-03-19 15:18:02 #226

Jó 5let volt tényleg ez a társalgó!

Végre felteheteam a kérdést, amit még soha nem mertem! :)))

Szeretnék venni egy normális gépet, hogy ne mobillal próbálkozzak valami maradandót alkotni.

Ebben szeretném kikérni a tanácsotokat!

Olyat szeretnék vásárolni, ami hosszú ideig bevállik, nem kell lecserélnem, ha megtalálom magamban a tehetséget, és ha mégsem, akkor jó lesz családi fotókra... :))

Kinéztem egyet, és nem szeretnék hülyeséget csinálni, mert nem olcsó:

Nikon D90 + AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR objektív

Szerintetek?

A válaszokat előre is köszönöm!!!

68 hozzászólás
2011-03-19 11:14:51 #225

Társalgó? Ez jó ötlet! Itt legalább kötetlenül lehet beszélgetni és talán a közösség építésnek is jót tesz. Grat Fracrtal!

Gecsa

43 hozzászólás
2011-03-19 05:30:23 #224
Digicheeky! Elküldöd az e-mail címed? Az enyém a portfóliómban van. Köszi;)
FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK
Halló
K:S 4 éve, 6 hónapja, 4 napja és 21 órája
válasz 2
nemeric-admin 4 éve, 7 hónapja, 15 napja és 4 órája
TOP 5 LEGNÉPSZERŰBB ESZKÖZ
Gép neve

90%
Gép neve

90%
Teljes lista