Társalgó
1562 hozzászólás
2011-10-05 15:04:24 #5103

A vágás is olyan, ami ott akkor jónak tűnt, simán lehet, hogy a gépen egy jó vágással még jobb fotó lesz.

Tényleg nincs mindig idő arra, hogy úgy megkomponálj mindent, hogy az egyenes legyen, tehát mértanilag se kelljen rajta semerre forgatni, meg hogy még a legtökéletesebb képkivágás is legyen.

Főleg, hogy a gépeknek a keresője, még a tükrös gépeknél sem 100%-os, a legújabb gépeknek van kb. 97-98%-os pontosságú keresője :) A régebbieknél ez még kisebb százalék, ami azt jelenti, hogy amit te a lyukban látsz, az valószínűleg kevesebb, mint ami végül a szenzorra kerül.

A vágás szerintem még a retusnál is alapvetőbb, hacsak nem vagy annyira vérprofi, (egy modellfotózáson, ahol mondjuk van 1 órád, és minél több jó képre van szükséged, esetleg több ruhával is...) hogy képes vagy mindig minden esetben full egyenesen tartani a gépet és úgy komponálni, hogy az  tuti tökéletes legyen. :)

Ilyenkor az ember örül, ha arra oda tud figyelni, hogy minél több képet csináljon, és persze odafigyelek én is arra, hogy egyenes legyen a kép, de előfordul, és általában elő is szokott (mindig a legjobb képeknél - murphy), hogy vagy nem egyenes, vagy vágni kell belőle :D Ez már-már törvényszerű. :)

Az persze más, amikor az embernek van ideje és magának fotózik, mondjuk tájat, vagy egy nagyon türelmes rokont, barátot, akinek csak 1 db kép kellene (vagy épp neked..). Olyankor lehet pepecselni.

505 hozzászólás
2011-10-05 15:03:31 #5102

Na 6kor megyek fotós mesteremhez majd átbeszélem már vele a témát! :D

438 hozzászólás
2011-10-05 15:02:16 #5101

A másik, meg hogy egy jó fotós pont hogy a maximumra törekszik! Még ha nem is mindig sikerül neki,de törekszik:)

438 hozzászólás
2011-10-05 15:00:54 #5100

Ha jó fotós vagy minek kell vágás??? Bodykrisz pont az előbb fejtettem ki,hogy miér kell:)

438 hozzászólás
2011-10-05 14:58:49 #5099

Köszi Dady! :) Bár nekem van egy fotós ismerősöm akinek D700-a van és hát meg kell mondjam neked,hogy azon sokkal kevesebbet kell retusálni b....sza meg :D Namind1.retusálni kelll!!!!!:) Mostantól kicsibe küldöm a nyers képeket oszt kész:)

Jahh amúgy Nánási Pál.... nekem ismerősöm a facebookon és hát néha rak ki olyan képeket ahol megdöbbenek mekkora bakik vannak. :S és ami dühit hogy több 100-an likeolják hűűűűű meg háááááá, nem vagyok rosszmájú tényleg de ha egy "híres" fotósról van szó akkor már sokkal elfogultabbak az emberek...

505 hozzászólás
2011-10-05 14:57:07 #5098

Egyáltalán nem keserítettél el :D nem azt mondtam, hogy egyáltalán nem kell retusálni pl zoee említette a vágást... na ha jó fotós vagy minek vágás??? am meg igény van a nyers képekre is egyik ismerősöm csak nyers képeket szereti úgy hogy embere válogatja.....

1562 hozzászólás
2011-10-05 14:50:29 #5097

Teljesen hülyeség.. mindenki retusálja, javítja a képeit, olyan nincsen, hogy úgy jön ki a gépből, hogy  ne kelljen rajta javítani...

Ha valaki elkezd fizetős megbízásokat csinálni, onnantól kezdve nem ad ki a kezéből nagy felbontású nyers képeket, csak kicsiket, amit nem tud felhasználni a megrendelő, csak választani tud belőle, hogy melyiket kéri kidolgozva.

Szóval Bodykrisz, el kell szomorítsalak, olyan, magára kicsit is adó fotós nincsen, aki a modellfotókon nem retusál, esetenként rengeteget!

Egyrészt mert az jó parasztvakítás, ugyanis aki nem ért hozzá, csak azt látja, hogy ez kurva jól néz ki, és akkor már lehet megkérdezi ki csinálta a képeket.. tehát először is reklám, másrészt pedig azért, mert a nők nem saját magukat szeretik visszalátni a képeken, hanem önmaguk sokkal szebb verzióját, főleg ha már fizetnek is érte - ez tapasztalat.

Hobbifotósnál ugye még ez nem gáz, de ha már pénzért melózol.. ez annyira alap elvárás.. ha valaki pénz akar keresni portfóliózással, divat- vagy egyéb olyan fotózással, amin csajszik vannak, akkor ott a retus tényleg alap.

Ugyan már, szerinted Nánási Pali nem retusál? Ő fotóz főleg a magyar Playboy-nak. Az apró bőrhibákat egyébként is el kell tűntetni, viszont ezt csak akkor látja fontosnak a fotós, ha már olyan részletességet produkáló objektívvel dolgozik, amin látszanak is ezek a hibák.

Amellett, hogy ez - mint említettem - elvárás is, szerintem valahol igényesség is önmagunk felé.

Bármilyen jó cuccod is van, mondjuk egy Canon EOS5D mark II vagy egy Nikon D700 (amik az egyik legjobbak a DSLR piacon), egyiknek sincs például olyan dinamikaátfogása, hogy kültéri fotóknál, ahol nincs minden aprólékosan megvilágítva, minden szín, minden árnyalat úgy jelenjen meg a képeden, ahogyan azt szeretnéd, mert ezekre csak a közép és nagyformátumú gépek képesek, amik milliós árnál kezdődnek.

A másik pedig, hogy nem hiába fotózunk RAW-ban. Az majdnem ugyan az, mint régen a negatív volt, a filmes korszakban is retusáltak, ugyan úgy, mint ma, szóval elég erős tévhit az, hogy ez a modern kor szüleménye. Régen külön retusőri szakma is volt. A RAW feldolgozásnál tudod kvázi "előhívni" digitálisan a képedet, és úgy belőni a képet, hogy az a lehető legjobb eredményt adja.

505 hozzászólás
2011-10-05 14:49:50 #5096

Vagy mondod neki hogy amíg megnyugszik Te alszol egyet és akkor Te is kipihent leszel és a modell is nyugodt!!!!!! :DDDDDDDDD

438 hozzászólás
2011-10-05 14:44:11 #5095

Nem is rossz ötlet! :D

505 hozzászólás
2011-10-05 14:41:21 #5094

Hát rászólsz a modellre hogy nyugi van különben mehet haza képek nélkül! :DDDDDDDDDD

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK
Halló
K:S 4 éve, 8 hónapja, 9 napja és 7 órája
válasz 2
nemeric-admin 4 éve, 9 hónapja, 19 napja és 13 órája
TOP 5 LEGNÉPSZERŰBB ESZKÖZ
Gép neve

90%
Gép neve

90%
Teljes lista